Gode råd til dig, der er pårørende til en person med et alkoholmisbrug

Dette indhold er sponsoreret.

Kender du en person, der drikker for meget? Og er det begyndt at påvirke personens liv negativt? Måske har du en kæreste eller god ven eller veninde, hvor drikkeriet har taget overhånd, og du er bekymret for din pårørendes sundhed. Alkoholmisbrug er desværre noget, der kan ramme alle mennesker og påvirker deres liv og relationer enormt meget; alkohol kan give forskellige former for sygdomme som kræft og være årsag til for tidlig død. Men misbruget kan godt behandles, hvis der sættes ind i tide. Som pårørende skal du aldrig tro, det er dit ansvar at hjælpe personen ud af misbruget. Som regel er der brug for behandling for alkoholmisbrug på et alkoholbehandlingscenter med professionelle medarbejdere.

Symptomer på alkoholmisbrug 

Hvis du har mistanke om, at din kæreste eller ven har et alkoholmisbrug, skal du være opmærksom på disse 6 symptomer. 1) At alkoholikeren ikke kan styre, hvor meget vedkommende indtager, 2) føler trang til alkohol, 3) har en høj tolerance, 4) abstinenser, 5) drikker på trods af skadevirkninger, 6) har en dominerende rolle i personens liv. Hvis du oplever 3 af symptomerne hos en person, er der tale om et alkoholmisbrug. Det kan for eksempel være, at din kæreste drikker mere og mere hver weekend, og han måske bliver mere fuld end godt er. Det er noget, i skændes meget over, for han tænker ikke på andet i løbet af hverdagene, og du føler dig nedprioriteret i forhold til alkohollen. 

Hvad er akut alkoholbehandling?

Hvis du har set nogle af ovenstående symptomer hos en pårørende, så bør den pårørende hurtigst muligt komme i akut alkoholbehandling på et alkoholbehandlingscenter. Med akut alkoholbehandling på et alkoholbehandlingscenter, kan personen forstå at alkoholisme er en sygdom. Der er er mange former for behandling, men minnesota modellen er en af de mest brugte. Minnesota modellen handler om, at give alkoholikeren værktøjer til at hjælpe sig selv ud af misbruget gennem 12 trin. Minnesota modellen involverer bl.a. gruppeterapi, guidet meditation, viden om sygdommens natur og individuelle samtaler med en terapeut. 

Hvad skal du gøre?

Et misbrug er aldrig bare misbrugerens problem. Det påvirker alle relationer, misbrugeren har. Men hvis du er pårørende, skal du huske, det aldrig er dit ansvar at hjælpe personen ud af misbruget. Det kræver professionel hjælp. Men det er de færreste alkoholikere der selv søger hjælp. Derfor kan du stille et ultimatum over for personen, f.eks. at du går fra din kæreste, hvis han ikke stoppe med at drikke. Det kræver ofte, at man er flere om at konfrontere alkoholikeren, og derfor er det en god idé at tale med andre eller en professionel om, at der er med ved konfrontationen.