Stress under covid-19? Lyt til kroppen

Covid-19 påvirker os alle. Og det er ikke bare fysiske begrænsninger, der er til at føle på. Helt paradoksalt oplever mange af os nemlig øget stress, på trods af at være hjemsendt fra vores arbejdspladser.

Stressen opstår typisk, fordi vi bliver sat ud af vores traditionelle rutiner og skal tilpasse os denne nye virkelighed. For nogle er overgangen medgørlig, mens andre pludselig får et behov for behandling af stress, fordi de mange tanker ophober sig og afføder både frustration og følelsen af intet at kunne stille op.

Her er et par råd til dig, der har brug for at tilgodese dit mentale helbred.

Træk vejret, pust og reflekter

Når det føles som om, at kilometertælleren viser 120 km/t og ikke vil aftage i farten, er en tvunget pause en god idé.

Sæt dig derfor ned, luk øjnene og træk vejret dybt ind igennem næsen i et langsomt tempo. Prøv at slippe alle tanker ved bare at fokusere på dit åndedræt og følelsen af luft, som gennemstrømmer kroppen samt kroppens bevægelser.

Når du har fundet ro, så prøv at tænke over dine følelser, fortæl dig selv at du har forstået dem og fortæl dig selv, det er okay at give slip på dem.

Bevar dine gode rutiner

Det er vigtigt, at du bevarer dine gode rutiner. Hav faste tidspunkter, hvor du går i seng og står op, spis sundt, dyrk regelmæssig motion og ag tid ud af kalenderen til de ting, du holder af.

Husk også at bevare kontakten til andre mennesker. Det at have kontakt er væsentligt i perioder, hvor vi ikke kan have samme sociale rutiner som normalt.

Undgå at bruge alkohol som et middel mod kedsomhed og vær vagtsom i forhold til at opleve kedsomhed og selvisolation.

Vær god mod andre og dig selv

Vi er alle i en periode, hvor det er værd at være lidt bedre mod andre end vi plejer. Det varme smil og lidt ekstra hjælpsomhed gør en forskel i denne tid. Så husk det – både overfor dig selv og andre.