

Det går ondt på os, når vi mister en kør. Desværre er døden uundgåelig. Alle verdens penge kan ikke udsætte den, og der findes ingen kur.
Når vi mister, er der dog oftest nogle pligter. Det skyldes, at det er den nære familie, som har til opgave at arrangere begravelsen eller bisættelsen. Sådan er det desværre – også selvom det ofte er dem, der er tættest på den afdøde, og nu står med pligterne, der har mest ondt i krop og sjæl efter tabet.
Vi bringer her to gode råd til dig, der har mistet en nær for nylig.
Tal om det
Når man er i sorg, gennemgår man en række faser. Der er ingen standarder eller facit på forløbet, men vi skal takle dødsfaldet og bearbejde sorgen, hvilket kan komme til udtryk både fysisk og psykisk.
Psykisk kan man opleve vrede, angst, være ked af det og meget mere. Det kan være svært at kende sig selv, men det er en del af sorgen, som skal gennemarbejdes.
Fysisk kan man dog også opleve tegn fra sorgen. Manglende appetit, søvnløshed, kvalme og meget mere kan alt sammen være fysiske tegn.
For at bearbejde og prøve at forstå dødsfaldet, anbefaler vi, at man får det talt igennem. Både med familien og de nære venner. Det at sige ting højt og sætte ord på sine følelser kan have en helbredende effekt. Med andre ord: sæt ord på.
Få den praktiske hjælp
Der er desværre mange praktiske gøremål, når vi mister. Vi har adspurgt vores bedemand i Vejen, som fortæller, at der ved dødsfald ikke blot skal arrangeres sange og salmer i kirken, men tages stilling til mange ting. Indberetning af dødsfald, håndtering af dødsbo, gennemgang af den efterladtes ønsker, som i f.eks. Min Sidste Vilje og meget mere. Dertil gravsten, dødsannonce og meget mere.
Den hjælpende hånd tillader dig at fokusere på sorg og samvær med familien.