Hvad kan navnelapper bruges til?

Navnelapper er små bløde klistermærker, der er særligt udviklet til at sætte i tøj. Navnelapperne bliver trykt med dit barns navn og fx dit telefonnummer. Men det er dig, der bestemmer hvad der skal stå på navnelapperne.

Navnelapper bliver især brugt i børnetøj. Med navnelapper undgår forældrene nemlig at skrive i tøjet eller skulle sy fx navnebånd ind i tøjet. Pædagogerne i mange institutioner er derfor også rigtigt glade for navnelapper. Forældrene husker i langt højere grad at sætte navn i tøjet, når det er så nemt og simpelt. Cirka 24 timer efter mærkerne er sat i tøjet kan tøjet vaskes som det plejer.

Navnelapper måler cirka 30x13mm og passer derfor perfekt på ”labelet i nakken” eller vaskelabelen i tøjet. Og her sidder mærkerne bedst. Hvis du sætter mærkerne direkte på tøj, som ofte er strækbart falder mærkerne af, fordi deres underlag simpelthen er for levende. Derfor anbefaler så godt som alle producenter, at mærkerne bliver placeret på et ”fast” underlag.

Der er flere, der sælger navnelapper og de hedder måske noget forskelligt. Det der er vigtigt er, at det ikke er et almindeligt klistermærke, du køber, men et klistermærke, der er lavet til at kunne tåle vaskemaskine og opvaskemaskine uden at gå i stykker eller falde af.

Kig efter følgende, når du vælger navnelapper:

  • Er navnelapperne godkendt til nærkontakt med hud? Mærkerne sidder i barnets tøj og vil uundgåeligt komme i nærkontakt med dit barns hud mange timer dagligt.
  • Vil I have et flot design, så gå efter et sted, der har flotte figurer, farvetryk eller mulighed for at uploade jeres eget billede. Det er sjovt for barnet, hvis mærkerne appellerer til ham og barnet synes det er sjovt at kende sine egne navnelapper. Det giver på sigt børn, der har styr på deres egne ting.

Børnetøj skal vaskes tit. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at navnelapperne kan tåle, at tøjet bliver vasket som det plejer. De fleste anbefaler, at tøjet vaskes ved 40 grader, når der sidder navnelapper i. Men som forælder ved man også at der engang imellem er behov for at vaske ved 60 grader, hvis der sker uheld eller tøjet er blevet særligt snavset. De fleste navnelapper klarer sagtens et par ture i vaskemaskinen ved kogevask, men det slider på mærkerne og derfor er anbefalingen, at den daglige vask kun er på 40 grader med navnelapper i tøjet.

De små klistermærker er ikke kun smarte i børnenes tøj. I mange familier bliver de også brugt på legetøj, sutter, babyalarmer, madkasser, drikkedunke, skoletasker, fodboldstøvler, cykler og løbehjul. Ja nærmest alle de ting, man som børnefamilie tager med frem og tilbage mellem hjemmet og institution eller skole. Navnelapper bliver også brugt på plejehjem til de ældres tøj og ting, som fx mobiltelefon eller nødkald.

Navnelapperne klarer også de daglige ture i opvaskemaskinen, hvis du sætter navnelapperne på madkasser eller drikkedunke.

Navnelapper er så simple, at alle kan bruge dem. De kræver hverken, at du kan stryge eller sy.